Університет Вступнику Навчання Наука Міжнародна
діяльність
Студентське
самоврядування
Новини пресслужби ЗНУ / Новини / Великодні звичаї, приготування паски й писанки від майстрів кафедри українознавства

Великодні звичаї, приготування паски й писанки від майстрів кафедри українознавства

23.04.2013 15:48 Все Факультети Філологічний Філологічний факультет кафедра українознавства Великдень майстер-клас

У Запорізькому національному університеті на кафедрі українознавства триває робота творчих студій, під час яких учасники опановують майстерність приготування пасок, розпису писанок і створення гончарних виробів.

23 квітня у Світлиці філологічного факультету відбулася лекція про приготування паски, начиння святкового кошика, великодні звичаї і традиції, а також пройшов майстер-клас із писанкарства. Сьогоднішні заходи провели заввідділу художнього мовлення Запорізької обласної державної телерадіокомпанії Оксана Гладій та викладач кафедри українознавства, народна майстриня Олена Яценко. Також на заході були присутні завідувач кафедри українознавства Ольга Стадніченко, заступник декана з виховної роботи історичного факультету Інна Шугальова, студенти різних факультетів нашого вишу, гості та представники ЗМІ. Вправні господині і народні майстри поділилися з молоддю досвідом щодо створення народних виробів - символів свята.
За словами завідувача кафедри українознавства Ольги Стадніченко, такі заходи стали вже традиційними напередодні свята Великодня і набувають популярності не лише серед студентів та співробітників університету, а й серед широкого загалу мешканців нашого міста.
Із року в рік розширюється аудиторія учасників студій, урізноманітнюється спектр видів декоративно-прикладного мистецтва, яким тут навчають народні майстри. Сьогодні перед присутніми з лекцією про традицію випікання пасок виступила провідний фахівець ЗОДТРК «Запоріжжя» і добра господиня Оксана Гладій. Вона поділилася господарськими секретами з молоддю і розповіла про символіку та етимологію головного атрибуту свята. У різних регіонах запашний хлібець округлої форми називається по-різному – паска, баба, бабка. На Поділлі, звідки родом Оксана Богданівна, його випікають несолодким і прикрашають візерунками, зробленими з прісного тіста. На Запоріжжі, як і в інших районах Східної України, поширена традиція випікання солодкої паски. Її також оздоблюють яєчною глазур’ю, присипкою, сухими фруктами. Але головне, як вважає Оксана Гладій, вона повинна бути створена руками господині, аби бути символом єднання усієї родини.
Зазвичай вважається, що робити паски – суто жіноча справа. Присутній на заході студент І курсу філологічного факультету Олексій Фролов, який приїхав навчатися до ЗНУ із Західної України, повідомив, що м. Соснівка (Львівської області) має цікаву традицію – тут існує група чоловіків, яка славиться випіканням святкової паски, і саме їх вироби користуються неабиякою популярністю у регіоні.
Після лекції відбувся майстер-клас із писанкарства, який провела народна майстриня Олена Яценко. Вона зазначила:
- Якщо у святковому кошику до Великодня на першому місці стоїть паска, то поряд обов’язково повинні бути писанки.
Вона розповіла присутнім, що писанки як символи життя обов’язково повинні писатися на сирому яйці. Традиція їх створення сягає корінням у язичницькі часи і має певну символіку. Тут малюють символи-знаки сонця, зірок, круторогів, хреста, хвилі, тварин, птахів тощо. На свято писанка могла виступати як вітальна листівка з побажаннями щастя, здоров’я, довголіття, і знавці вміли її читати. Окрім того вона могла бути оберегом, що зберігався цілий рік. Майстриня також розповіла про значення кольорів та техніку писанкарства, поділилася секретами святкування Христова Воскресіння та пов’язаними з ним сакральними традиціями єднання родини. Після чого учасники студії змогли власноруч створити свої вироби мистецтва.

Олена Хлистун

Схожі новини